Vékonyréteg hővédő bevonatok

Gyorsépítési technológia

MANTI-ISB® Építési Rendszer több éves kutatás és fejlesztés eredménye, mely az új piaci igényeknek és irányzatoknak megfelelően az egyszerű, gyors és gazdaságos kivitelezést kívánja szolgálni. Fejlesztéseink során arra törekedtünk, hogy – négy szerkezeti változatban – a lehető legegyszerűbb építési technológiát és elemkészletet dolgozzuk ki. 

A szerkezet általános működési elve

Az elsődleges teherhordó szerkezet a MANTI-ISB® Építési Rendszer elemei közt a kibetonozást követően kialakuló monolit vasbeton szövetrács.

A másodlagos hőszigetelő és légzáró épülethatároló burok pedig – egyéb járulékos elemek használata nélkül – maga az MANTI-ISB® Építési Rendszer elemeiből kialakuló épületszerkezet.

Az építőelemek 300–350 kg/m3 testsűrűségű pórusbetonból készülnek. A világon számos adalékmentes könnyűbeton gyártási technológia létezik, s ezek mindegyike alkalmas helyi alapanyagként A különböző vastagságú MANTI-ISB® fal- és födémelemek gyártásához.

A szerkezeti elemek összeépítésénél bordamerevítő vasalatok kerülnek a csatornákba, melyek a földrengésállóságot biztosítják. A bordákat itt 1500 kg/m3 ± 50 kg/m3 testsűrűségű öntömörödő, dermesztett mikrobetonnal kell kitölteni, amely amellett, hogy megtartja a hagyományos nagyszilárdságú kavicsbetonok kedvező erőtani tulajdonságait, kedvezően befolyásolja a szerkezet primerenergia mérlegét.

Műszaki paraméterek

  • Hőszigetelő képesség U érték: 0,387 - 0,134 W/m2K között
  • Hangszigetelő képesség: Rw érték 52,0 - 60,0 db között
  • Tűzálló képesség: TH érték 120 - 240 perc között
  • Éghetőségi besorolás: A1 - A2
  • Földrengésálló képesség: Tartószerkezet a Richter-skála szerint 8,0 értékig
  • Páraáteresztő képesség µ érték: 3 - 9 között

A rendszer egyedi tulajdonságai

 Míg az eljárás szellemesen ötvözi a hagyományos szilikát bázisú és a szerelt könnyűszerkezetes építési rendszerek előnyös tulajdonságait, addig az elemkészlet egyes elemei többcélú részegységeket alkotnak a teljes tartó- és épületszerkezeti rendszerben.

 MANTI-ISB® Építési Rendszer építőelemeinek többsége magában foglalja a hőszigetelő anyagot, egyúttal a kibetonozásnál bentmaradó zsaluelemként is szolgál. Más megfogalmazásban az ISB® Építési Rendszer egy komplex tartó- és épületszerkezeti burok, egy önálló merevséggel bíró termikus héj készítésére alkalmas elemcsalád.

 MANTI-ISB® Építési Rendszer zsaluelemeinek készítéséhez a következő főbb anyagokat használjuk: pórusbeton, polisztirol, PUR szigetelőhab, a monolitikus tartóvázhoz pedig betonacél és speciális beton.

 A MANTI-SB® Építési Rendszer elemeinek gyártása a kézműves előállítástól kezdve a félautomata gyártóegységeken át az automata gyártósorig számos módon lehetséges, az elemek beépítése során viszont az élő munkaerőn és néhány hagyományos kéziszerszámon kívül nincs szükség komolyabb gépesítésre.

Jellemzők

  • A jelenleg érvényes szabványos épületenergetikai követelmények teljesítéséhez a későbbiek során nem kell semmilyen utólagos hőszigetelést alkalmazni.
  •  Magasabb energetikai igények ugyanakkor egyszerűen teljesíthetők, utólag elhelyezett rokon anyagú (pl. Multipor) hőszigetelő kéreggel.
  •  Lehetőség van a szerkezetek úgynevezett „finomhangolására” is, például a tartószerkezeti bordák alapméretének növelésére, és/vagy pozíciójának megváltoztatására is.
  •  További fejlesztéseink során megcéloztuk az ellenőrzött minőségű vályog, illetve a nagy tisztaságú (sivatagi) homok bevonását is alapanyagaink közé.

Építési technológia

 Az elemcsalád használatát egyszerű, de szigorú technológiai (tervezési és építési) utasítás szabályozza. Ezt Szerződő partnereink számára – a szerződések megkötését követően – természetesen hozzáférhetővé tesszük. Igény esetén mérnökeink tanfolyam keretén belül betanítják a tervezőket és kivitelezőket a technológia helyes felhasználására. A tanfolyamot sikerrel elvégzők MANTI-ISB® Szaktervezői, illetve MANTI-ISB® Szakkivitelezői oklevelet kapnak. A Licenc három évig érvényes, folyamatossága megújító tanfolyam elvégzésével tartható fenn. A Licencgazda ezen felül időről időre felajánlja új fejlesztéseit partnereinek, és azokat hasonló (zárt rendszerű) szaktanfolyamok keretében ismerhetik meg az érdeklődők.